Het Schoonste Jaarverslag van 't land al gevonden in uw brievenbus? Ontdek hieronder interessante extra’s of lees het jaarverslag gewoon online.


Lees het Jaarverslag online
Menu

Op weg naar
en nieuw begin

Limburg.net mocht in 2016 tien kaars­jes uitblazen. Een goed moment om eens terug te blikken op het voorbije jaar.

WE HEBBEN HEEL WAT GEREALISEERD:

24 recyclageparken worden beheerd door Limburg.net. Op elk Limburg.net recyclagepark gelden dezelfde tarieven en worden dezelfde afvalsoorten ingezameld. Dit zorgt voor meer uniformiteit en duidelijkheid. De directe inning wordt al toegepast in 36 gemeenten, zodat we burgers kunnen sensibiliseren over de kost van afval. We lanceerden Optimo: vijf verschillende afvalsoorten worden op eenzelfde dag ingezameld met eenzelfde vrachtwagen. Volgens ons is dit het alternatief van de toekomstDe tarieven blijven stabiel: zo houden we het betaalbaar voor iedereen.

Ondanks onze verwezenlijkingen van de afgelopen 10 jaar, rusten we niet op onze lauweren. Als afval-intercommunale willen we meer doen: ook zwerfvuil is voor ons een topprioriteit. Daarom hebben we in 2016 ook het RECOVER-project opgestart samen met andere intercommunales en de steden Gent en Antwerpen. Nog meer redenen waarom 2016 het Schoonste Jaar was tot nu toe, ontdekt u verderop in dit magazine. 

Ik wens u alvast veel leesplezier.

Walter Cremers, voorzitter Limburg.net

Vijf afvalfracties,
op één dag

Als afvalintercommunale willen we onze dienstverlening zo goed mogelijk afstemmen op de wensen en noden van onze burgers.

Sinds april 2016 mogen Lommelaars daarom om de 14 dagen vijf soorten afval op dezelfde dag buiten zetten. Dat is goedkoper en duurzamer. En voor de inwoners van Lommel kost het geen euro meer.
 • huisvuil in de bordeaux zak
 • pmd in de blauwe zak
 • zachte kunststoffen in de gele zak
 • textiel en lederwaren in de oranje zak
 • groenafval in de witte zak
Ontdek meer over het proefproject

Binnenkort 6 nieuwe recyclageparken

Limburg.net streeft ernaar om alle recyclageparken in Limburg en Diest over te nemen van de gemeenten. Om zo eenzelfde dienstverlening te garanderen.

Alle Limburg.net-recyclageparken zamelen immers dezelfde fracties in en gebruiken dezelfde tarieven.
Onze recyclageparktoekomst is alvast veelbelovend:
 • Tessenderlo (2017)
 • Houthalen-Helchteren (2017)
 • Genk (2018)
 • Hechtel-Eksel (2018)
 • Bilzen (2018)
 • Lommel (2018)
Triggerfinger-drummer Mario Goossens vergezelde parkwachter Danny een dag in het recyclagepark van Beringen en liet zijn drumstokken los op alle soorten afval.

  Ontdek het recyclagepark samen met Mario

Straat.net maakt de straten weer schoon


Al sinds 2009 organiseert Limburg.net samen met de gemeenten de zwerfvuilactie Straat.net. In maart was het weer zover. Dan zetten 478 verenigingen en 246 scholen zich in voor een propere buurt. Samen ruimden ze maar liefst 79 ton zwerfvuil op!

De afvalbelasting

Ieder gezin krijgt jaarlijks een afrekening om de kosten voor afvalinzameling zo eerlijk mogelijk te verdelen. Deze afvalbelasting is een ingewikkelde kwestie want ze houdt rekening met verschillende factoren. Limburg.net maakte er een video over om het u zo duidelijk mogelijk uit te leggen. 

Gelukkig brengt afval niet alleen kosten met zich mee. Limburg.net haalt er ook inkomsten uit. Oud ijzer, papier en karton, gebruikte batterijen en textiel zijn bijvoorbeeld geld waard. 
  Afvalfactuur video

Is het systeem nog niet helemaal duidelijk?
Vind hier het antwoord op al uw vragen.

 


Limburg.net
blaast 10
kaarsjes uit

Limburg.net heeft in de loop van die 10 jaar al heel wat verwezenlijkt en stelt alles in het werk om u in de toekomst nog beter van dienst te zijn.
Beter en efficiënter sorteren, nieuwe technieken, en een provincie zonder zwerfvuil, daar is het ons om te doen.

Bekijk het filmpje en kom te weten hoe we samen met u de toekomst kunnen aanpakken.

10 jaar in 4 minuten

Een financiële blik
op Limburg.net

Alweer een jaar achter de rug. Dat betekent alweer een nieuwe - interessante - financiële balans. Twee taartdiagrammen brengen 2016 in beeld.
 
Het grootste aandeel van de inkomsten (51,02%) van Limburg.net komt uit de kohier- en contantbelasting die gezinnen jaarlijks betalen en uit de bijdragen van de gemeenten (18,90%).
 
Het grootste aandeel van de uitgaven waren de inzameling (37,34%) en de verwerking (45,37%) van afval.