Limburg.net mocht in 2016 tien kaarsjes uitblazen. Een goed moment om eens terug te blikken op het voorbije jaar.
WE HEBBEN HEEL WAT GEREALISEERD: 24 recyclageparken worden beheerd door Limburg.net. Op elk Limburg.net recyclagepark gelden dezelfde tarieven en worden dezelfde afvalsoorten ingezameld. Dit zorgt voor meer uniformiteit en duidelijkheid. De directe inning wordt al toegepast in 36 gemeenten, zodat we burgers kunnen sensibiliseren over de kost van afval. We lanceerden Optimo: vijf verschillende afvalsoorten worden op eenzelfde dag ingezameld met eenzelfde vrachtwagen. Volgens ons is dit het alternatief van de toekomst. De tarieven blijven stabiel: zo houden we het betaalbaar voor iedereen.
Ondanks onze verwezenlijkingen van de afgelopen 10 jaar, rusten we niet op onze lauweren. Als afval-intercommunale willen we meer doen: ook zwerfvuil is voor ons een topprioriteit. Daarom hebben we in 2016 ook het RECOVER-project opgestart samen met andere intercommunales en de steden Gent en Antwerpen. Nog meer redenen waarom 2016 het Schoonste Jaar was tot nu toe, ontdekt u verderop in dit magazine.
Als afvalintercommunale willen we onze dienstverlening zo goed mogelijk afstemmen op de wensen en noden van onze burgers.
Sinds april 2016 mogen Lommelaars daarom om de 14 dagen vijf soorten afval op dezelfde dag buiten zetten. Dat is goedkoper en duurzamer. En voor de inwoners van Lommel kost het geen euro meer.
Limburg.net streeft ernaar om alle recyclageparken in Limburg en Diest over te nemen van de gemeenten. Om zo eenzelfde dienstverlening te garanderen.
Alle Limburg.net-recyclageparken zamelen immers dezelfde fracties in en gebruiken dezelfde tarieven.
Onze recyclageparktoekomst is alvast veelbelovend:
Tessenderlo (2017)
Houthalen-Helchteren (2017)
Genk (2018)
Hechtel-Eksel (2018)
Bilzen (2018)
Lommel (2018)
Triggerfinger-drummer Mario Goossens vergezelde parkwachter Danny een dag in het recyclagepark van Beringen en liet zijn drumstokken los op alle soorten afval.
Al sinds 2009 organiseert Limburg.net samen met de gemeenten de zwerfvuilactie Straat.net. In maart was het weer zover. Dan zetten 478 verenigingen en 246 scholen zich in voor een propere buurt. Samen ruimden ze maar liefst 79 ton zwerfvuil op!
De afvalbelasting
Ieder gezin krijgt jaarlijks een afrekening om de kosten voor afvalinzameling zo eerlijk mogelijk te verdelen. Deze afvalbelasting is een ingewikkelde kwestie want ze houdt rekening met verschillende factoren. Limburg.net maakte er een video over om het u zo duidelijk mogelijk uit te leggen.
Gelukkig brengt afval niet alleen kosten met zich mee. Limburg.net haalt er ook inkomsten uit. Oud ijzer, papier en karton, gebruikte batterijen en textiel zijn bijvoorbeeld geld waard.
Alweer een jaar achter de rug. Dat betekent alweer een nieuwe - interessante - financiële balans. Twee taartdiagrammen brengen 2016 in beeld.
Het grootste aandeel van de inkomsten (51,02%) van Limburg.net komt uit de kohier- en contantbelasting die gezinnen jaarlijks betalen en uit de bijdragen van de gemeenten (18,90%).
Het grootste aandeel van de uitgaven waren de inzameling (37,34%) en de verwerking (45,37%) van afval.
Het Schoonste Jaarverslag 2016
in detail
Nieuwsgierig en op zoek naar nog meer cijfers?
Limburg.net deelt met veel plezier alle details van het voorbije jaar. U kan het volledige jaarverslag checken, de afvalcijfers onder de loep nemen of het verslag van de raad van bestuur doornemen: