Het Schoonste Jaarverslag van ’t land al gevonden in uw brievenbus? Ontdek hieronder interessante extra’s of lees het jaarverslag gewoon online.

Lees het Jaarverslag online
Menu

Op weg naar
en nieuw begin

Limburg.net kijkt doelgericht vooruit. We dragen tenslotte een grote verantwoordelijkheid voor toekomstige generaties. 

In 2017 hield Limburg.net het vizier strak op de toekomst. Net zoals de jaren daarvoor bleven we verderwerken aan de best mogelijke inzameling, sortering en recyclage van huishoudelijk afval. We onderzochten nieuwe verwerkingstechnieken, maar keken ook dieper en probeerden de burger te sensibiliseren om zoveel mogelijk afval te vermijden. 

Een greep uit onze realisaties van 2017:

• We namen een duidelijk standpunt in voor de invoering van statiegeld. 
• We organiseerden voor de eerste keer Afvalvrij Mei, een sensiliseringscampagne met tips om organisch afval te voorkomen en er beter mee om te gaan. 
• Tijdreizigster Mick Plastic bracht een bezoek aan leerlingen van het basisonderwijs om samen met hen oplossingen te zoeken om plastic afval te vermijden. 
• Twee nieuwe recyclageparken kwamen onder de vleugels van Limburg.net.
• En we testten innovatieve manieren uit om op een slimmere manier afval op te halen, met een uitbreiding van het Optimo-proefproject. 


Over deze en nog meer van onze projecten en realisaties leest u verderop in dit jaarverslag. Kortom, in 2017 zaten we niet stil en dat zijn we ook allerminst van plan in 2018.

Ik wens u alvast veel leesplezier.

Walter Cremers, voorzitter Limburg.net

Sluikstorten
is strafbaar
ook aan de
glasbollen

Hou het proper en vermijd boetes tot 2.000 euro.

Afval achterlaten aan en rond de glasbollen (ook glas) is sluikstorten en dat is strafbaar. Via advertenties in de krant, boodschappen op de lijnbussen en een filmpje op TVL en sociale media, bracht Limburg.net dit probleem onder de aandacht.

Optimo breidt uit naar twee nieuwe testgebieden

Milieuvriendelijker, efficiënter en gebruiksvriendelijker

Misschien kent u het recyclagepark op uw duimpje. Misschien ook niet.

Tijdens het Optimo-proefproject haalt één afvalwagen om de twee weken verschillende afvalsoorten op hetzelfde tijdstip op. Voor elke afvalsoort is er een aparte zak in een eigen kleur. In 2017 zijn twee nieuwe  testgebieden aangeduid waar in 2018 gedurende 1  jaar Optimo getest zal worden: Koninksem en Lauw in Tongeren en Wijshagen en Ellikom in Meeuwen-Gruitrode.

Ontdek hier hoe Optimo werkt

Limburg.net verwerkt het Limburgs afval

Iedere inwoner kan terecht op een recyclagepark

Limburg.net kiest er zo veel mogelijk voor om voor de afvalinzameling en -verwerking een beroep te doen op Limburgse partners. Zo reduceren we onze milieu-impact tot het absolute minimum.

Kent u deze vijf afvalexperts al?
 1. Bionerga 
 2. De Vlaspit 
 3. G.R.L. (Glasrecycling Lummen) 
 4. Bongaerts Recycling 
 5. Eco-oh 

Limburg.net onderneemt initiatieven
om recyclageparken te vereenvoudigen

Misschien kent u het recyclagepark op uw duimpje. Misschien ook niet. Dit jaar ontwikkelde Limburg.net een educatief filmpje om de werking ervan toe te lichten. Naast de animatievideo hebben we ook nieuwe afvalborden ontwikkeld. Met deze twee initiatieven is uw recyclageparkbezoek een fluitje van een cent.


Limburg.net is zich erg bewust van het belang om burgers en gemeenten tevreden te houden. We evalueren daarom voortdurend onze werking en dienstverlening. 75% van de bezoekers is tevreden is over het recyclagepark dankzij:

 • een goede bewegwijzering naar het park
 • de korte wachttijden op het park
 • de aanwezigheid van behulpzame parkwachters

Slimmer omgaan
met organisch afval,
dat levert geld op

4 campagnes om afval én geld te besparen

Veel organisch afval komt nog terecht bij het huisvuil. En dat is zonde, want slimmer omgaan met organisch afval zorgt ervoor dat u kan besparen op uw restafval. Heeft u onze campagnes in 2017 gespot?
 1. Kippenactie met kortingsbonnen voor kippenhokken
   
 2. Afvalvrij mei met Ilse Liebens, Pat Krimson, Dries Kerkhofs en Filip Vranckx
   
 3. Online composttool met een compostoplossing op maat
   
 4. Restjescampagne met een heuse foodtruck en een receptenboekje

Mick Plastic leert leerlingen bij over plastic soup

Samen met hogeschool PXL en GoodPlanet vzw heeft Limburg.net nieuw lesmateriaal ontwikkeld voor de derde graad basisonderwijs. Mick Plastic roept de hulp in van de jongeren. Ze gaat met de leerlingen op zoek naar manieren om plastic uit het milieu te houden en onze toekomst te redden.

  Een toekomst zonder plastic

 

Verdere optimalisatie van processen

Limburg.net zit niet stil. Ook niet als het op haar interne keuken aankomt. Zoals elk goed functionerend bedrijf bekijkt Limburg.net steeds hoe het haar bedrijfsprocessen kan optimaliseren.

In 2017 zijn de voorbereidingen gestart om in 2018 volgende tools te introduceren:
 • een nieuwe website 
 • een nieuw systeem om meldingen en klachten op te volgen
 • modernere rapporteringstools

Een financiële blik
op Limburg.net

Alweer een jaar achter de rug. Dat betekent alweer een nieuwe - interessante - financiële balans. Twee taartdiagrammen brengen 2017 in beeld.
 
Het grootste aandeel van de inkomsten (48,53%) van Limburg.net komt uit de kohier- en contantbelasting die gezinnen jaarlijks betalen en uit de bijdragen van de gemeenten (20,56%).
 
Het grootste aandeel van de uitgaven waren de verwerking (44,28%) en de inzameling (36,87%) van afval.